Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert continu, dit heeft invloed op jou als werknemer. Daarom is het verstandig te blijven leren, ook tijdens het werken. Ben je werkzoekend, een werknemer, een student of scholier met vragen over jouw loopbaan? Het Leerwerkloket laat je de mogelijkheden zien en wijst je de weg. Ook als werkgever kunt u bij ons terecht met vragen, wij geven onafhankelijk advies.

Vernieuwd overzicht kansrijke beroepen

Op werk.nl is sinds dinsdag 29 juni 2021 een update beschikbaar van het overzicht met kansrijke beroepen. Ten opzichte van het vorige overzicht, dat dateerde van december 2020, zijn er nu in verschillende segmenten beroepen bijgekomen.  

Afbeelding
Baan in de techniek
Techniek

In de horeca (restaurant-kok en medewerker bediening) en detailhandel (verkoopmedewerker elektronica en bouwmarkten), maar ook in de bouw (betontechnoloog), industrie (assemblagemedewerker en –monteur, orderbegeleider en (bio)chemisch en microbiologisch analist) en zorg (opticien en audicien) zijn er kansrijke beroepen ontstaan. De beroepen in deze lijst bieden voldoende tot goede kansen op werk. Zo kan de lijst richting bieden aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of willen nadenken over scholing.

Waar liggen kansen?

Voor werkzoekenden liggen er kansen op verschillende niveaus. Zo staan er in dit overzicht beroepen waarvoor geen of nauwelijks instroomeisen worden gesteld, zoals voor: assemblagemedewerker, verhuizer, ongediertebestrijder en verkeersregelaar. Bij de meeste beroepen wordt er gevraagd om specifieke kennis en vaardigheden op middelbaar niveau, zoals voor: verzorgenden ig, hovenier, monteur zonnepanelen, onderhoudsschilder, vrachtwagenchauffeur en handhaver openbare ruimte (BOA). Ook op hoger niveau zijn er baankansen op de huidige arbeidsmarkt. Denk aan het beroep: docent talen of exacte vakken, ICT-programmeur, security specialist, inkoper, accountant en beleidsmedewerker ruimtelijke ordening.